Maksimer slutten av året – Litt om ekstra lønn, bonus og utbytte
Årets siste måned nærmer seg med stormskritt, og for mange av oss er det tid for å gjøre de siste økonomiske vurderingene før vi går inn i et nytt år. Er du arbeidsgiver, ansatt eller aksjonær? Da er det viktig å være oppdatert på hva som skjer med ekstra lønn, bonusutbetalinger og utbytte før årsskiftet. Her får du en oversikt over hva du bør tenke på av Hilde som er statsautorisert regnskapsfører ved regnskapskontoret vårt i Ålesund– både for å sikre at du følger reglene, og for å maksimere mulige fordeler.
🎉 Ekstra lønn og bonus – en skikkelig julegave til ansatte?
Julen er en tid for å vise takknemlighet, og mange arbeidsgivere velger å gi ekstra lønn eller bonus som en belønning for innsatsen gjennom året. Men før du setter penger på konto er det noen regnskapsmessige og skattemessige hensyn å ta.
Regnskapsmessig behandling:
Bonus og ekstra lønn regnes som driftskostnader for selskapet og skal føres som en kostnad i regnskapet i den perioden de er opptjent, det vil si i året arbeidene ble utført.
Ifølge Regnskapsloven skal dette periodiseres korrekt, så selv om bonusen utbetales i januar, skal den bokføres i 2024 dersom bonusen gjelder for det året.
Skatt:
Bonus og ekstra lønn er skattepliktig for den ansatte, og det er arbeidsgivers ansvar å sørge for at forskuddstrekk og arbeidsgiveravgift blir håndtert korrekt.
I år anbefaler vi at de selskapene som har ansatte som overstiger kr 850 000,- i total årslønn (eller vil overstige dette beløpet pga det ekstra godet), venter med utbetaling av bonus eller ekstra lønn til januar. Dette på grunn av at den ekstra arbeidsgiveravgiften vi har hatt i noen år faller bort fra 01.01.2025.
💸 Utbytte – kan årets resultater feires med utbytte?
Som aksjonær kan slutten av året være en tid for å tenke på utbytteutdelinger. Er selskapet i god økonomisk form, kan dette være en flott mulighet til å få utløst en del av overskuddet. Men hva bør du tenke på før du betaler ut utbytte?
Regnskapsmessig behandling:
Utbytte besluttes på generalforsamlingen etter at årsregnskapet er godkjent, og kan kun deles ut fra selskapets frie egenkapital. Aksjeloven stiller klare krav til at det ikke skal deles ut mer enn det selskapet har økonomisk kapasitet til.
Husk at du som aksjonær bare kan ta ut utbytte dersom selskapet har tilstrekkelig egenkapital til å tåle det – det er tross alt selskapets helse som står på spill.
Skatt:
For aksjonærer er utbytte skattepliktig. For 2024 er den effektive skattesatsen 37,84 % (inkludert skjermingsfradrag). Dette betyr at en god del av utbyttet går til skatten, men det er fortsatt en skatt som kan planlegges for å minimere den totale belastningen.
Er aksjonæren et AS gjelder fritaksmetoden, som innebærer at utbytte i utgangspunktet er skattefritt. Selskapsaksjonæren må inntektsføre 3 % av utbyttet som skattepliktig inntekt, unntaket er innenfor skattekonsern der morselskapet eier mer enn 90% av aksjene i datterselskapet.
⏰ Når er det beste tidspunktet for utbetaling?
Tidspunktet for når du betaler ut bonus eller utbytte kan ha stor betydning for både selskapet og den enkelte – spesielt i forhold til skatt. Å være bevisst på tidspunktene for utbetaling kan gi økonomiske fordeler.
Bonusutbetalinger: Hvis du som arbeidsgiver ønsker å gjøre justeringer i skatten for de ansatte, kan det være lurt å vente med utbetalingene til neste år. Det samme gjelder for ansatte som vurderer om de skal vente med å ta imot bonusen.
Utbytteutdeling: Aksjonærer bør også tenke på timingen. Kanskje er det mer gunstig å vente til neste år for å utnytte endringer i egen skattesituasjon eller skjermingsfradraget?
🎯 Sammendrag – tenk strategisk, tenk skatt!
Ekstra lønn og bonus: Skal regnskapsføres i det året de er opptjent, selv om de først utbetales året etter. Er skattepliktige som vanlig lønnsinntekt, og arbeidsgiver må trekke skatt og betale arbeidsgiveravgift.
Utbytte: Besluttes på generalforsamlingen og kan kun deles ut fra selskapets frie egenkapital. Skattepliktig utbytte beskattes med 37,84 % (2024) når mottaker er privatperson.
Tidspunkt for utbetaling: Vurder nøye om det er skattefordeler i å vente med utbetalingene til det neste året – både for selskapet og de som mottar betalingen.
Å gjøre kloke, strategiske valg nå kan gi både selskaper og aksjonærer økonomiske fordeler på lang sikt. Så sørg for å være godt forberedt før 31. desember!
Har du spørsmål, eller trenger du hjelp med skatte- eller regnskapsspørsmål? Ikke nøl med å kontakte oss – vi er her for å hjelpe! Du kan også ta kontakt med oss om du ønsker å diskutere hvordan vi kan hjelpe deg med regnskap eller skatteplanlegging.