Publisert
30. november 2023
Skrevet av Tone Mercedes Bøckman

Apparat - det kreative konsulenthuset

På Damsgård i Bergen by ligger et helt spesielt medie- og konsulenthus. Med lidenskap for teknologi og forkjærlighet for kreativitet, setter gjengen i Apparat betydelige fotspor etter seg.

– Det er en historie å formidle her, sier Aicono-gründer Mats William Lia og sikter til den visjonære kunden de har kapret på vestlandet.

Stemmen til Mats skifter en anelse takt og tone når han skal fortelle hvordan det hele startet.

– Apparat er ikke bare et selskap som lever av å utvikle innovative IT-løsninger, produsere film og animasjon, men de gjør det også for noen av verdens største selskaper og verdenskjente artister som Alan Walker, Disney og ASUS ROG.

Fra Alan Walker-innspilling i Suldal, 2021. Apparat hadde location-ansvar.

Videre har de vært sentrale i oppstarten og utviklingen av Bulder, et neste-generasjons bankkonsept fra Sparebanken Vest. Bulder ble i EPSI 2023 kåret til den banken med de mest fornøyde kundene. Det er mye av Apparat-genet i den banken, forteller Mats stolt.

I 2018 ble Håkon Nilsen, som er CEO i Apparat, engasjert som CTO i Bulder-konseptet med et klart mål: å utvikle neste generasjons mobilbank.

Det er kanskje ikke så rart at pulsen slår litt raskere i en ihuga gamer-kropp. Og ikke uventet er det her historien tar oss: Til sene kvelder i Telialigaen og Datakrigernes idrettslag. I kulissene av gaming-samfunnet utviklet det seg et bånd. På den ene siden, en uredd gründer fra Grenland. På den andre siden av landet, bak headset og store skjermer, sitter en daglig leder, gamer-pappa og IT-spesialist. Hans navn er Håkon Nilsen. 

LAN hos Apparat, 2022.

– Det var litt overtalelse involvert, men til slutt ga han opp og lot meg få holde en pitch om Aicono for ham, ler Mats og tilføyer:

– På dette tidspunktet var Aicono helt nystartet, men vi hadde allerede latt oss inspirere av Apparat og deres framgangsmåte. Den formidable evnen de har til å levere topp kvalitet, har sementert Apparat som et essensielt navn innen bransjen.

Det føles som om vi har en regnskapsavdeling, og ikke bare regnskapsførere, sier CEO Håkon Nilsen

På innsiden av et transparent økosystem 

Da Aicono fremdeles var en idé på et tegnebord, hentet Mats og medgründer Sondre Døli inspirasjon fra personalhåndboken til Apparat. Mot normalen ligger denne offentlig ute og bygger oppunder en tanke om åpenhet, et konsept som faller i god jord hos gründergutta, Sondre og Mats. 

– Om Apparat hadde vært en person så hadde den vært ærlig, åpen og transparent, sier daglig leder, Håkon Nilsen og fortsetter å fortelle at alle kjenner alles lønn i bedriften. 

Apparat er et selskap som er designet av- og for de ansatte. Stedet er pulserende. Det spirer og gror. Talent, ja absolutt, noen av bransjens beste dyrkes fram her, men ikke bare det: de snaut 20 ansatte er del av et levende økosystem som er hjemmet til 60 ulike plantearter.

En vanlig dag på kontoret i Damsgårdsveien, Bergen.

 – Vi tilbringer 1700 timer i året på jobb, omgivelsene du jobber i betyr utrolig mye for resultatene, sier Håkon og tilføyer at alle former for velferdstiltak for de ansatte er høyt på prioriteringslisten. 

Den endelige transaksjonen

Det tok ikke lang tid før Apparat hadde vokst seg for store for regnskapsprogrammet de først opererte i og tok sjansen på det nye regnskapsbyrået som gikk i bresjen for teknologi og tilstedeværelse på lik linje som om en in house-regnskapsfører.

– Vi var spent i begynnelsen om Aicono ville klare å levere det de lovte med oppfølging og tilstedeværelse, mimrer Håkon, men tilføyer at det har de absolutt klart. Kommunikasjonen med Mats og Aicono er sømløs og rask. 

– Husker du da vi måtte lære deg om fradrag fra mateffektene våre? Håkon skyter sarkastisk inn fra sidelinjen. 

– Altså, hvordan skulle jeg vite at dere ikke spiste den kaka, da? Jeg tror fremdeles ikke helt på at dere aldri spiste den opp etter at kameraene var slått av. Mats humrer.

Fra Apparat sitt film- og fotoopptak for Janus og Marcus Kleveland.

Det er tydelig god stemning blant de to gründerne på hver sin kant av landet. 

– Jeg føler vi utfordrer hverandre og det er utrolig stas å få lov til å ha et så innovativt og dyktig selskap som Apparat med i vår portefølje, sier Mats fornøyd og runder av.